„Egy Földünk van, vigyázzunk rá!”

Iskolánk kilencedik éve csatlakozik a „Mozdulj a klímáért!”, országos környezetvédelmi felhíváshoz, melyet az Éghajlatvédelmi Szövetség tett közzé. Ebben az évben az egyetlen és szeretett bolygónk, a Föld áll a középpontban. Az iskolai kampányhéten, melyet október 11. és 15. között tartottunk, többféle módon hívtuk fel a figyelmet a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, és a közvetlen környezetünk védelmének fontosságára. Ötletgazdag pedagógusaink és ügyes gyermekeink munkájának köszönhetően sok-sok tevékenységet valósítottunk meg. Szórakoztató testnevelésórák, versíró magyarórák, színes plakátok, élő natúrmandalák készítése falevelekből és termésekből, kirándulás a Megyer-hegyi Tengerszemhez, az egész iskolát megmozgató élőkép létrehozása, udvartakarítás, virágosítás, faültetés, húsmentes napok a menzán- mind-mind a kampányunk része volt. Az elkészített alkotásokból egy csodálatos kiállítást hoztunk létre. Ennek láttán mindenkinek eszébe juthat a fogadalma, melyet szintén ezen a héten fogalmaztak meg osztályaink. Közösségünk nevében köszönjük dr. Farkas Szabolcs, a Sárospataki Kommunális Szervezetvezetőjének támogatását, melynek segítségével új virágkaspókkal és egy komposztáló edénnyel gazdagodott iskolánk. Ezen a héten vendégeink voltak az 5 ország 1 folyó Erasmus-projekt keretében a nagybányai Németh László Líceum pedagógusai és tanulói, akik a témahét programjaiba bekapcsolódva ismerkedtek iskolánk teremtésvédelmi programjával.Sok mosolygós arc, és aktív hét áll mögöttünk, amellyel mindannyian ismét nagyon sokat tanultunk a klímavédelemről.

KÉPEK

„Egy Földünk van, vigyázzunk rá!”

„Áldott légy, Uram, és minden alkotásod.”

Október 4-én, az állatok és a természet védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek az emlékére ünnepeljük az állatok világnapját.Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az állatok tiszteletére és a békés együttélés fontosságára. Szent Ferenc már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Iskolánk tanulóit arra biztattuk, hogy lépjenek Assisi Szent Ferenc nyomdokaiba, hiszen az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Nemcsak október 4-én, hanem egész héten az állatok megismerése, és a velük való szeretettel teli bánásmód állt a tevékenységeink középpontjában. A projekthéten több tanítási óra témaköre is erre épült. Érdekes rejtvényeket, szövegértési feladatokat oldhattak meg a tanulók, kreatív művészeti alkotásokat készíthettek, vagy éppen mozgás közben foglalkozhattak az állatok témájával. A hét zárásaként október 8-án délután alsó tagozatos tanulóink különféle állatfajokkal, és Szent Ferenc életével ismerkedhettek meg, a felső tagozatos tanulóink által ügyesen megtervezett és megszervezett interaktív, izgalmas foglalkozásokon. A természetfilmek, a puzzle, a gondolkodtató és ügyességi feladatok vidám délutánt varázsoltak tanulóink életébe. Az élménypedagógiai foglalkozások kiváló alkalmat biztosítottak iskolánk minden tanulójának a közösségépítésére is. Ezen a tartalmas héten – mint igazi ÉLMÉNYSULISOK- mindannyian megtapasztalhattuk az együtt tanulás élményét. Nagyon jó volt!Az iskolai programok mellett, a diákönkormányzat kezdeményezésére a sárospataki kutyamenhely számára gyűjtöttünk élelmet, hogy javítsunk egy kicsit a rászoruló négylábúak életét.

KÉPEK

„Áldott légy, Uram, és minden alkotásod.”

5 ország 1 folyó

Diákcsereprogram a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és a Nagybányai Németh László Líceum között, az 5 ország 1 folyó Erasmus projekt keretében.

KÉPEK

5 ország 1 folyó

“Egymillió gyermek…”

Zenei Világnap 2021.október 1.

A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” vallotta Kodály Zoltán, aki szerint a zene mindenkié.Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy az a gyermek, akinek köze van vagy volt a zenéhez, sokkal kifinomultabb és a világra érzékenyebb, empatikusabb felnőtt lesz.A zene megérdemli a tiszteletet, a zenész pedig megérdemli a közönség figyelmét. Még akkor is, ha kezdő. Ilyen lelkülettel ünnepelte a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a zene világnapját. Számos tehetséges muzsikus tanulónk közül nehéz volt kiválasztani azt a hetet, akik iskolánk összes diákjának „mini koncertet” adott október 1-jén.Zongorán játszott Bacsó Bianka 8.b, Gaál Rozália 6.b, Koleszár Teodóra 8.b és Márki Anett 4.a osztályos tanulónk. Fuvolán Batta Réka 7.b és Braun Sára 6.a osztályos diákunk adta elő a számára kedves darabját. A vonós szekciót Braun Kata 5.a osztályos tanulónk képviselte hegedűn.Ám nem szabad elfeledkeznünk felkészítő hangszeres tanáraikról sem, kik tehetségük gondozását és kibontakoztatását egyik legfontosabb feladatuknak tartják:Fedorcsák Katalin, Karacs Mónika, Krizsai Krisztina, Mellesné Boros Kinga, Neupayer Olga, Varjas Csabáné.

Nagyon szépen köszönjük az élményt.

KÉPEK

Zenei Világnap 2021.október 1.

Az aradi vértanúkra emlékezünk

Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.”
 ( Ady Endre: Október 6.)

2021.október 6-án iskolánk tanulói, pedagógusai, dolgozói együtt emlékeztek a 172 éve kivégzett aradi vértanúkra.Meggyújtva az emlékezés mécseseit felidéztük a vértanúk neveit, és az ország szabadságáért vívott küzdelmében betöltött szerepüket. Kiemeltük emberi értékeiket- összefogás, küzdeni akarás, tetteink következményeinek vállalása - amelyek példaértékűek lehetnek a mai nemzedékek számára is.

KÉPEK

Az aradi vértanúkra emlékezünk

Dobogós helyezések a Tokaj-Hegyalja Gyerekeknek rajzpályázaton

Öröm volt számunkra, hogy az elmúlt tanévben több tanulónk is sikeresen vett részt „Az én Tokaj-Hegyaljám” című rajzpályázaton. A 98 beékezett pályázatból munkájukat beválogatták egy kiállításra, melynek a megnyitója 2021. szeptember 7-én volt Tokajban, a Világörökségi Bormúzeumban.
A színvonalas eseményen bemutatásra, majd átadásra került a Tokaj-Hegyaljáról gyerekeknek című könyv is. A kiadvány, amely egyben egy munkatankönyv is, iskolánk 3-4-5. évfolyamos tanulói számára elérhető lesz.
A délután folyamán iskolánk pedagógusai egy módszertani bemutatón vettek részt, amíg a gyerekek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson megismerhették a múzeumot, majd kézműveskedhettek is a program jóvoltából.

A kiállított pályaművek alkotói: Márki Anett – 4. a -1. hely, Napravszki Dávid – 5. b – 3. hely, Bakos Péter – 4. a, Dancs Dániel – 5. b, Gál Nóra – 5. a, Horváth Dorián – 4. a, Király Gergő – 4. a, Sápi Járdán Bence – 5. b, Kóró Kornél – 5. b.
Felkészítő pedagógusok: Fodor Géza, Sasváriné Koczák Marianna.

Gratulálunk a gyerekeknek, és a felkészítő pedagógusoknak!

Regionális mesemondó verseny

2021. szeptember 30-án A Művelődés Háza és Könyvtára által hirdetett regionális mesemondó versenyen iskolánkat öt tanuló képviselte:

Tóth Anna 2.a osztály ,felkészítő tanára Majdanics Lászlóné

Egyed Emese 2.b osztály ,felkészítő tanára Szabóné Antreter Anikó

Jakab Janka 3.a osztály, felkészítő tanára Hoffmann Tiborné

Kiss Virág 3.b osztály, felkészítő tanára Éváné Tarr Györgyi

Tóth Eszter 4. b osztály, felkészítő tanára Bacsóné Majancsik Anita.

A versenyen Kiss Virág 3.b osztályos tanuló 3.helyezést ért el, Tóth Anna 2.a osztályos tanuló különdíjban részesült.

A versenyzőknek gratulálunk a szép eredményekhez , a felkészítő pedagógusoknak köszönjük áldozatos munkájukat!

KÉPEK

Online mesekönyvben jelent meg Dihen József meséje

Az Agrárminisztérium a 2021. évi Föld Napja alkalmából „Mesék a Zümmögő birodalomból” címmel meseíró pályázatot hirdetett. A mesepályázat díjátadó ünnepségére 2021. szeptember 27-én hétfőn került sor Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a városligeti Vajdahunyadvárban. Az ünnepségre meghívást kapott iskolánk 4.a osztályos tanulója Dihen József is, akinek meséjét az értékelő bizottság megjelentetésre javasolta. Így a „Robi különleges virága” című mese bekerült a közé a 70 mese közé, melyekből online mesekönyv készül, és így az interneten elérhető lesz majd. Munkáját több korosztály 903 pályaműve közül válogatták be, a könyvbe kerülők közé.

Eredményéhez gratulálunk!

A pályázatra a felkészítője Fekete Csaba tanító bácsi volt.

Európai- és Magyar Diáksport Nap

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola is csatlakozott szeptember 25-én, az Európai- és Magyar Diáksport Napjához. Tanulóink és pedagógusaink délelőtt teljesítették a 2021 méteres távot futással, majd délután játékos-, ügyességi-, mozgásos sor- és váltóversenyekkel, osztályok közötti vetélkedőkkel folytatódott a nap.

Ezzel is tisztelegtünk a témanapnak, amely számunkra a mindennapokban is kiemelt szerepet kap. A jó hangulat mellett az egészséges életmódra és a mozgás fontosságára fordítottuk ezen a napon a fő hangsúlyt.

„A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” Ernest Hamingway

Video megtekintéséért kattints a képre!