Siker a Népek tavasza országos történelmi projektversenyen

A HEBE Szolgáltató és Kiadó Kft. minden tanévben számos levelezőversenyt hirdet meg, melyeken iskolánk tanulói évek óta szívesen vesznek részt. 2022 februárjában Népek tavasza címmel országos történelmi projektverseny indult általános – és középiskolás diákok részére, amelyen az 5-6.osztályos korcsoportban összesen 54 csapat vett részt. A megmérettetésen egy feladatsort kellett megoldania a tanulóknak, majd különböző projektmunkákat (fogalmazások, diagramkészítés, tablókészítés) kellett elkészteni. Iskolánk 5.a osztályából 7 tanuló két csapatban indult el a versenyen. A diákok kimagaslóan teljesítettek, hiszen a Braun Kata, Gál Nóra Vivien, Sasvári Kíra alkotta csapat 3. helyezést ért el; a Budai Ramóna Marianna, Gál Renáta, Hochvárt Bálint , Matisz Katica tanulókból álló csapat pedig a 7. helyen végzett.

Felkészítő tanáruk: Kecskeméthy-Tóth Boglárka

A szép eredményekhez szeretettel gratulálunk!

„Család : ahol az élet kezdődik és a szeretet soha nem ér véget.”

Iskolánkban immár kilenc éve folyik családi életre nevelés, az ún. család-órák keretein belül. Ennek fontosságát hangsúlyozva több hónapot átölelő programsorozatot valósítottunk meg.Először a Házasság hetéhez kapcsolódva rendeztünk egy figyelemfelhívó mini kiállítást. A családórák témáit is a Házasság hetéhez igazítottuk, így a kiállítás ráhangolódás volt ezekre az alkalmakra.Az áprilisban megnyílt újabb kiállításon iskolánk 10. születésnapja alkalmából a „családóráink” 9 évét mutattuk be. A gyerekek nemcsak megtekinthették ezt, hanem különböző feladatok megoldásával egy nyereményjátékban is részt vehettek. A nagyobbaknak egy totót kellett kitölteniük, de hogy a legkisebbek se maradjanak ki, ők egy családi kép kifestésével vehettek részt a játékban. A résztvevők között értékes ajándékokat sorsoltunk ki: családi wellnessnapot, kalandpark belépőt, családi mozijegyet és egy pizzát is. Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak a felajánlásokat: Bágyi Pálnak, a Hotel Bodrog Wellness igazgatójának; Sajószegi Gábornak, A Művelődés Ház igazgatójának és a Zemplén Kalandpark vezetőjének, Tóth Csabának.

Siker az Almásy László Egyházmegyei Földrajzversenyen

A miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda idén ismét meghirdette egyházmegyei körű, regionális földrajzversenyét.Iskolánk sikeresen szerepelt a versenyen, a 8.a osztályos tanulókból álló csapat 3. helyezést ért el.A csapat tagjai:Csordás Róbert, Ignéczi Gergő, Váli Zsófia, Wiersum Júlia.

Felkészítőjük: Beliczáné László Petra.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Eredményes helyesíróink

2022 márciusában zajlott a – Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara által szervezett – XXV.Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási verseny 1. fordulója; melyen összesen 1054 iskola 17.144, 5-8.évfolyamos diákja vett részt. A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás; továbbá a továbbtanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges helyesírási készség fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése és a digitális írástudás fejlesztése. Iskolánkban 19 tanuló vállalta a megmérettetést, és oldotta meg az 1.forduló elgondolkodtató kérdéseit.

A fordulóban való eredményes szereplésért emléklapot kaptak: Fazekas Zsolt 5.b, Gaál Rozália 6.b,Balla Vanessza 7.b, Balogh Erika 7.a, Oláh Cintia 7.a, Bana Boglárka és Molnár Gréta 8.a osztályos tanulók.

Az 1. fordulóban elért pontszámok rangsorolása alapján a következő eredmények születtek:

5.évfolyam I.helyezett: Braun Kata 5.a

II. helyezett: Szabó Márk 5.b

III.helyezett: Csatári Benjámin 5.b

6. évfolyam I .helyezett: Bánóczi Alíz 6.b

II.helyezett: Braun Sára 6.a

III.helyezett: Pitlik Jázmin 6.b

7.évfolyam I.helyezett: Ivancsó Máté 7.b

II.helyezett: Zsignár Ákos 7.b

III. helyezett: Batta Diána Bíborka 7.b

8.évfolyam I.helyezett : Rozgonyi Orsolya 8.b

II.helyezett: Albók Luca 8.b

III.helyezett: Molnár Hanna 8.b

Négy versenyzőnk jutott be a megyei fordulóba, és az ott elért szép eredményéért emléklapot kapott: Bánóczi Alíz, Braun Sára, Pitlik Jázmin és Rozgonyi Orsolya.

Mindenkinek szívből gratulálunk! A versenyzők felkészítő tanárai: Éváné Tarr Györgyi, Horváthné Repka Rita, Kecskeméthy-Tóth Boglárka, Maczkó-Nagy Zsuzsanna; a verseny lebonyolításának segítője Poncsák Ferencné.

„Tárogató, a magyar lélek hangja”

2022.május 4-én iskolánk tanulói rendhagyó énekórán vettek részt, melyet a Hon Alapítvány jóvoltából Erdő Zoltán tárogatóművész tartott.Az interaktív ismeretterjesztő előadáson megismerkedhettünk az idén 125 éves tárogató nemzetünkhöz kapcsolódó dallamkincsével, és csodálatos hangzásával; valamint a tárogatón keresztül egyedülálló zenei örökségünkkel. Emellett egy történelmi “időutazás” keretein belül új ismereteket szerezhettünk II. Rákóczi Ferenc életéről és koráról.

KÉPEK

„Tárogató, a magyar lélek hangja”

Országos kompetenciamérés időpontjai

Helyszín: 202-es informatika terem

A mérések 08:00-12:05- ig tartanak a megjelölt időpontokban.

2022.05.09.          8. a kompetenciamérés: szövegértés, matematika mérés

2022.05.10.          8. b kompetenciamérés: szövegértés, matematika mérés

2022.05.16.          8. a idegen nyelvi és természettudományos mérés

2022.05.17.          8. b idegen nyelvi és természettudományos mérés

2022.05.23.         6. a idegen nyelvi és természettudományos mérés

2022.05.24.         6. b idegen nyelvi és természettudományos mérés

2022.05.30.         6. a kompetenciamérés: szövegértés, matematika mérés

2022.05.31.          6. b kompetenciamérés: szövegértés, matematika mérés

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola közössége nevében sok szeretettel köszöntjük az édesanyákat és nagymamákat! Isten bőséges áldást kérjük életükre!

„Köszönöm Istenem az édesanyámat! Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat! Körülvesz virrasztó áldó szeretettel. Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel. Áldott teste, lelke csak érettem fárad. Köszönöm, Istenem az édesanyámat. Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat: Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!” (DSIDA JENŐ)

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola közössége nevében sok sikert kívánunk a hétfői nappal kezdődő érettségihez minden most vizsgázó diáknak!Külön szeretettel és imádságos szívvel gondolunk a most érettségiző volt tanítványainkra; valamint kollégáink gyermekeire.Istenünk! Kérünk, áldd meg az érettségiző fiatalokat! Segíts, hogy eszükbe jusson, amiket a tanulmányaik során megtanultak, hogy a feltett kérdésekre jó válaszokat tudjanak adni! Áldd meg őket egy szép élet reményével, jó döntésekkel, személyiségük érlelődésével és a növekedés boldogságával! Köszönjük, hogy nagyon szereted és megsegíted őket! Amen

Tavaszi vásár

Április 22-én rendezte meg.A program céljai közt szerepelt a környezettudatos szemlélet formálása, az osztálykassza növelése és a diákönkormányzati nap programjainak a támogatása. A hangulatos vásári forgatagban, a szebbnél-szebb kézművestárgyakat nagy örömmel árusíthatták és vásárolták a kicsik és a nagyok. Köszönjük az ajándéktárgyakat, melyeket a szülők, a gyerekek és a pedagógusok a vásárra készítettek!

A FÖLD napja

Egy nap a holnapért, a klímáért…Mit tehetünk mi? Sokat… 2022. április 22-én, pénteken a természet szeretete, megóvása kapta a központi szerepet. Egy rövid megnyitó ünnepséget követően, iskolánk minden tanulója és pedagógusa beépítette a tanórákba ennek a napnak az üzenetét, óvjuk meg biológiai sokféleségünket! Csodálatos figyelemfelhívó üzeneteket készítettek a gyerekek! Plakátokkal és kézműves alkotásokkal hívták fel a figyelmet a teremtett világunk védelmére. A napot egy “Tavaszi vásárral” zártuk, ahol természetesen az újrahasznosítás központi szerepet kapott.„Az „első teremtésre” azzal a felelősséggel válaszoljunk, amelyet az Úr ad nekünk: A Föld a tiétek, vigyétek előre, hajtsátok uralmatok alá, segítsétek gyarapodni. Ez a mi felelősségünk is, hogy gyarapodjon a Föld, a teremtett világ, hogy megvédjük, és segítsük növekedni saját törvényei szerint. A teremtett világ urai, de nem zsarnokai vagyunk.” (Ferenc pápa)

KÉPEK

A FÖLD napja