Mozdulj a klímáért!

Inzézményünk újra csatlakozott a Mozdulj a kímáért! felhíváshoz, melyet a Magyarországi Éghajlatbvédelmi Szövetség hírdetett. Idén nyolcadszor kerül megrendezésre ez a program. Iskolai keretek között 2020. szeptember 7. és október 16. között valósítjuk meg a programokat, feladatokat.

A programban iskolánk tanulói, tanária vesznek részt.

Mozdulj_20_felhiv_feladat

Otthon- Az energiatakarékos háztartás

A Zöld Kör egyesület szervezésben, felső tagozatos tanítványaink szemléletformáló előadáson vettek részt Zöld Otthon- Az energiatakarékos háztartás címmel. Napjaink egyik legkomolyabb és – legveszélyesebb globális kihívása a klímaváltozás okainak mérséklése csak tudatos, és összefogáson alapuló, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletváltáson keresztül érhető el. Fontos feladat az energiatudatosság és hatékonyság növelése. Ebben adott segítséget az osztályok által megtekintett energiahatékonysági vándorkiállítás, és az azt követő beszélgetés. Köszönjük a Magyar Természetvédők Szövetségének hajdúböszörményi tagszervezetének a színvonalas előadást.

KÉPEK

Megújult informatika termünk

2020 nyarán iskolánk fenntartója 5 millió forintot biztosított az informatika szaktanterem fejlesztésére. Ezáltal lehetőségünk nyílt 24 db új asztali számítógép beszerzésére.A korszerű gépek használatával fejleszthetjük a tanulóink digitális kompetenciáját és folytatjuk az élménypedagógiai oktatást az intézményünkben.Hálásan köszönjük az Egri Főegyházmegye támogatását!

PET Kalózokkal

Iskolánk pedagógusai az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatos nevelésre, a környezet tisztaságának megóvására, a szelektív hulladékgyűjtésre. A diákság aktív részvételével megvalósuló környezetvédelmi megmozdulásokkal, „a zöld programokkal” igyekszünk felkelteni mindenki figyelmét teremtett világ védelmére.Az előző héten intézményünk két pedagógusa Beliczáné László Petra és Janicsné Stumpf Tímea örömmel csatlakozott az I. Bodrogi PET Kupa csapatához.A PET flotta a Bodrog ártereit tisztította meg a hulladéktól, néhány nap alatt 6 tonna szemetet gyűjtöttek össze és válogattak ki.Köszönjük a PET Kupa csapatának, hogy megvalósították az I. BODROGI PET Kupa programot! Várjuk a folytatást! Legyen Boldog Bodrog!

Szalkai-kódex iskolánkban

Intézményünkben bemutatták az egyedülálló Szalkai-kódex másolatát. A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be iskolánk tanulóinak szeptember 15-én.Az egykori érsek a jegyzeteket a sárospataki plébániai iskola tanulójaként készítette – ismertette Kőszeginé Tóth Judit a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény könyvtárosa.Bereczkei Miklós plébános atya elmondta, hogy a papír kézirat hat egybekötött egysége a sárospataki iskolában oktatott tudományágak ismeretanyagát tartalmazza, így egyedülálló forrás az iskola- és pedagógiatörténet, a zenetudomány és a csillagászati kutatások szempontjából.Az iskola tanulói, pedagógusai, nagy érdeklődéssel fogadták a kódex bemutatóját.

KÉPEK

Iskolánk újra csatlakozott

Október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Az elmúlt esztendőkben hazánkban is számos helyen csatlakoztak az eseményhez.

Maga a kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat  nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Ez az alkalom októbernek mint a rózsafüzér hónapjának kiemelt hangsúlyt adhat.

Ferenc pápa döntése szerint 2019 októbere a világmisszió rendkívüli hónapja. A Szentatya kérésére az idei „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésnek a misszió lesz a témája, és a gyermekekkel főként a misszionáriusokért és új missziós hivatásokért imádkoznak. Az a cél, hogy a gyermekek imája legyen különös módon is az Egyház missziós megújulásának a lelke.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – és ezért kéri a tanítókat, hitoktatókat, nevelőket, szülőket, nagyszülőket –, hogy miként az előző években is, kapcsolódjanak be a gyermekek nagy imamissziójába, és október 18-án 9 órakor (vagy a nap jobban megfelelő más órájában) imádkozzák a gyermekekkel együtt a rózsafüzért.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN International) nemzetközi segélyszervezet szeretné, ha ez az imakezdeményezés „szüntelen misszióvá” lenne – miként Ferenc pápa kéri –, méghozzá úgy, hogy a gyermekek „élő rózsafüzércsoportokat – rózsákat” alkossanak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gyermekek között egy hónapra kiosztják a rózsafüzér húsz titkát. Segítségként a rózsafüzér adott titkát kis képen ábrázolva oda lehet adni nekik. Minden gyermeknek az a feladata, hogy naponta elimádkozza a rózsafüzérnek azt a tizedét, amely titkot kapta. Így a csoport naponta elimádkozza az egész rózsafüzért, és elmélkedik Jézus életéről. A hónap végén új rózsafüzértitkot kap minden gyermek (titokcsere). Az ima így élő valósággá lesz, amely megváltoztatja életünket, hordozza az Egyház misszióját, békét és egységet ad a világnak.

Visszajelzéseket a rózsafüzér imádkozásáról örömmel fogadunk az oli@katolikus.hu e-mail-címen.

Forrás: Országos Lelkipásztori Intézet

Magyar Kurír

Open Streets Day 2020

Az Open Streets Day alkalmából a Magyar Diáksport Szövetség felhívással fordul az oktatási intézmények felé, hogy ösztönözzék tanulóikat az iskolájuk közelében lévő közterületek sport-, illetve mozgáscélú használatára. A program bármilyen aktivitást magában foglalhatott: közös séta, futás, kerékpározás, kirándulás a településen vagy környékén, továbbá gördeszkázás, görkorcsolyázás, szabadtéri kondiparkprogram, utcai játékok: streetball, utcai kézilabda, tchoukball, parkour, frizbi, egyéb kreatív ötletek. A vírushelyzetre való tekintettel javasolták a kis létszámú, akár testnevelés óra keretében történő lebonyolítást.

Ehhez a programsorozathoz csatlakozott intézményünk is, szeptember 14-én, amikor a gyermekek az iskolai játszótéren fejleszthették koordinációjukat és kondíciójukat.

Dugonics András Matematika versenyen

Rozgonyi Orsolya 7. b osztályos tanulónk a tavalyi tanévben megrendezett Dugonics András Matematika versenyen bejutott az országos döntőbe. A járványügyi helyzet miatt a megmérettetés sajnos elmaradt, de Orsolyát a verseny szervezői oklevéllel és egy szép könyvvel jutalmazták!

Felkészítő tanára: Rusznyákné Éva Gyöngyike

Gratulálunk!

Tanévnyitó Veni Sancte

Az iskola tanulói, pedagógusai és munkatársai a tanévnyító Veni Sancte szentmisén közösen imádkoztak és a Szentlélek irányítását kérték az új tanévre.

A szentmise után pedagógus szolgálati emlékérmet vehetett át három olyan nyugdíjba vonuló kollégánk, akik több évtizedig a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek: Berencsy Istvánné, Szabó Andrásné és Szekeres Istvánné.

Köszöntöttük az iskolánkba érkezett új kollégákat is.
Két osztály példamutató magatartása, kiemelkedő szorgalma és legjobb tanulmányi eredménye alapján közösségi jutalmat kapott. Az elmúlt tanévben a Szent Margit-díjat a 4.b – a jelenlegi 5.b osztály érdemelte ki. Osztályfőnökük Farkasné Gyüre Zsuzsanna;(volt osztályfőnökük Szabóné Antreter Anikó). A Szent Imre-díjat a 7.b osztály kapta. Osztályfőnökük Balogh János.

Kissné Murányi Andrea igazgatónő az előttünk álló 2020/2021 -es tanévhez mindenkinek jó egészséget és eredményes munkát kívánt.

KÉPEK

Szent Gellért-díj

Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk igazgatóhelyettese Juhászné Nyusti Klára az elmúlt napokban rangos elismerésben részesült.
2020. augusztus 30-án, az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjén a törökszentmiklósi Szentháromság-templomban Főtisztelendő Ternyák Csaba egri érsek Úrtól a katolikus nevelésben kifejtett tevékenységéért a Szent Gellért –díj ezüst fokozatát kapta.

Elismeréséhez szívből gratulálunk!

JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSI TERV

Tisztelt Szülők!

Elkészült iskolánk JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSI TERVE, melyet mellékelek.

Kérek minden intézményhasználót, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett tartsa be a dokumentumban leírtakat és tanúsítson olyan magatartást, amellyel megelőzhetjük a településünkön és az iskolánkban a vírus megjelenését. Célunk az, hogy megóvjuk az egészségünket, ezáltal biztosítsuk a hagyományos tanrend szerinti működésünket.

Az INTÉZKEDÉSI TERV-ben rögzítetteket időszakosan felülvizsgáljuk és ha szükséges megváltoztatjuk az iránymutatásokat, az elvárásokat és a rögzített feladatokat.

Vigyázzunk egymásra! Jó egészséget kívánok: Kissné Murányi Andrea igazgató

Jarvanyugyi-intezkedesi-terv-2020

Kedves Szülők! Kedves Gyerekek!

Sajnálatos módon március közepétől üres az iskola. A lelkes pedagógusaink által készített sikeres pályázatnak köszönhetően júliusban (a Szent Erzsébet napközis táborban) több gyermek számára tudtunk biztosítani tartalmas programokat és örömteli napokat. Most már mindannyian nagyon készülünk az új tanévre és várjuk a személyes találkozást valamennyi tanulónkkal! A tanévkezdéssel kapcsolatos információkat hamarosan közzétesszük az iskolai facebookcsoportunkban, az iskola honlapján és az osztályok csoportjaiban is.

A tanévünk jelmondat: “Van itt egy gyermek…” (Jn 6,9).

Jó egészséget kívánok mindenkinek az iskola pedagógusai, dolgozói, a főtisztelendő atyák és a Szent Erzsébet nővérek nevében Kissné Murányi Andrea igazgató

Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

2020. AUGUSZTUS 11. 14:21

A koronavírus-járvány hazai alakulása eddig kedvező, jelenleg nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. Ugyanakkor sok országban jelentősen nő a fertőzések száma és a hazai adatok is óvatosságra intenek. Ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet és szükség esetén további intézkedésekről dönt.Az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe. Felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése.Mindemellett a veszélyhelyzet idején elrendelt és sikeresen működő tantermen kívüli, digitális munkarendben gyűjtött tapasztalatokat és eredményeket az EMMI, az iskolák és a pedagógusok is elemzik, és szakmai egyeztetéseket követően a hagyományos iskolarend keretében is alkalmazzák. A kormány emellett felkészül a járvány esetleges második hullámára és ehhez a nemzeti konzultáció keretében augusztus 31-ig várja a magyar emberek véleményét arról, hogy támogatják-e azt, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára ingyenes legyen-e az internet.A 2020/2021. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2020. szeptember 1. (kedd) és utolsó tanítási napja 2021. június 15. Az első félév 2021. január 22-ig tart. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap. 2020. november 2. (hétfő). A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2021. január 4. (hétfő). A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2021. április 7. (szerda).Az új tanévben tervezettek témahetek: A „PÉNZ7” pénzügyi és vállalkozói témahét 2021. március 1–5. között, a Digitális Témahét 2021. március 22–26. között, a Fenntarthatósági Témahét 2021. április 19–23. között, az egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek témanap 2020. szeptember 25. (Magyar Diáksport Napja).A rendelet részletesen tartalmazza az idei október–novemberi és a jövő év május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák időpontját is. Az őszi érettségi vizsgák október 16-án, a tavasziak május 3-án kezdődnek.(EMMI)

Napközi Erzsébet- tábor 2020

A Napközi Erzsébet- tábor programja keretében a hét közepén az iskolánk környezetét szépítettük, gömb kőris facsemetét ültettünk az iskolaudvarra.

Köszönjük a sárospataki Kommunális Szervezet vezetőjének Farkas Szabolcsnak a felajánlást.

Diákjaink megfogadták, hogy minden éven óvni és gondozni fogják a fát és környezetét.

Az iskola vezetősége

KÉPEK

Erzsébet-tábor 2020

Az utolsó nap reggelén a hét élményeiről folyt a beszélgetés, majd hozzáfogott a lelkes kis csapat, hogy ezt plakáton is megörökítsék. Szorgalmasan dolgoztak a gyerekek, mindenki tüsténkedett.

A táborozók már izgatottan várták a kirándulást a Megyer-hegyi Tengerszemre. Terepjáró autókkal körbeautózták a tavat és a kilátóba is felmentek. A táj, a kilátás pazar volt, egészen a füzéri várig el lehetett látni.

Uzsonna után a tábor zárása következett, átadtuk a gyerekeknek a tanúsítványokat, ami azt igazolta, hogy az 5 nap kihívását teljesítették.

Igazán tartalmas hét volt, élmények, barátok, közös játékok, sok móka és nevetés.

A táborvezetők

KÉPEK

Napközis Erzsébet-tábor 2020

Iskolában 2020. július 20-án elkezdődött a Napközi Erzsébet -tábor 52 tanulónk részvételével.
Az első két nap nagyon jó hangulatban telt.
Az ismerkedést és a közösségépítést elősegítette és remek hangulatúvá varázsolta a táncház, ahol a gyerekek együtt mozogtak, tapsoltak, táncoltak.
A tábor résztvevői a délelőtti órákban, a városnéző elektromos kisautókkal ellátogattak a Betyár Lovas tanyára. A hatalmas szabad terület, az állatok közelsége, a játszótér nyújtotta lehetőségek felszabadult vidám hangulatot teremtettek.
„Győzd le a vírust!” címmel ügyességi vetélkedőn vettek részt a gyerekek, melynek keretében alkalmunk nyílt a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait megismerni, játékos formában begyakorolni. Hozzáértő segítséget a helyi rendőrség munkatársától kaptunk.
Tartalmas két napon vagyunk túl, minden tanulónk megtalálta a számára legkedvesebb programot.

KÉPEK