Családi életre nevelés, életvezetési tanácsadás

2017. október 26.- Karrier, életút, boldogság

Hagyomány nálunk, hogy iskolánkban fórumot, előadást tartunk a szülők és gyermekek meghívásával olyan témákban, amelyek a gyermekek életkorának megfelelően foglalkoztatja tanulóinkat. Így került sor a „Karrier, életút, boldogság” című közös foglalkozásra, amely szintén izgalmas, népszerű kérdés a tizenévesek körében. A gyerekek különösen ebben a korban is már mernek nagyot álmodni! Úgy gondoljuk, a mi dolgunk is segíteni nekik a helyes életútjuk megtételének egyengetését. Játékos formában megbeszéltük, hogy emberek hogyan haladhatnak életútjuk folyamán egyik pontból a másikba. Különböző utakat tettünk ki képekből, ebből választottak egyet, ahogyan most érzik magukat. Röviden megfogalmazták, hogy miért azt a képet választották. Nagyon kreatívan oldották meg a válaszokat is, valóban kifejezték jelenlegi hangulatukat. Érdekes volt az a választás is, ami a vágyaikat fejezte ki. A fantáziájuk szabadon mozgott, amikor a lábnyomukba rajzolták a RAJT és a CÉL közötti életútjukat. Volt görbe, hullámos formájú, szaggatott vonallal jelzett életút, ami a valóságot, a realitást tükrözi. Megbeszéltük, hogy ki mit gondol kiindulási pontnak, hol tart most, mit szeretne. Beszélgettünk az előttük álló akadályokról, nehézségekről, döntésekről és ezekben a helyzetekben kikre számíthatnak Többen pályaválasztás előtt állnak, így a szülőkkel, kortársakkal közösen átgondolt válasz, még jobban arra késztette őket, hogy gondolják át döntéseik súlyát, tudjanak mérlegelni a jövőben.

2017. november 15.- Sztárok, hősök, szentek

Szívesen mutatjuk meg foglalkozásainkat a szülőknek, érdeklődőknek. Gyermekeink nagyon szeretik, mert játékos, interaktív és tényleg szabadon engedhetik a fantáziájukat, lehet álmodni, elgondolkodni, vágyakozni. Ezeken a foglalkozásokon a családok és az ő életüket befolyásoló helyzetekről beszélgetünk. Most azt szerettük volna körbejárni, hogy ők mit szeretnének elérni életükben. Mivé válnának a mai világba: sztárrá, hőssé, szentté? Érdekes válaszokat tudhattunk meg tőlük.
A csoportos és egyéni megnyilvánulások mellett volt dramatikus játék, ahol jókat nevettünk és tanultak is a gyerekek. A személyes megnyilatkozások, élmények mindig mélyebben megragadnak a tanulókban. A szülők is egy újabb oldalukról ismerik meg ilyenkor a gyermekeiket.
Majd beszéltük arról a megállapításról fotók, képek alapján, hogy ítélkezhetünk- e külső alapján? Apa, anya szerepekről beszélgethettünk, ahol egyéni véleményüket megfogalmazhatták. A foglalkozás során a diákok még közelebb kerülhettek egymáshoz gondolataik révén. A szülők, pedagógusok pedig jobban megismerhettük azokat a gyerekeket is megnyilatkozásaik révén, akik eddig visszafogottabbak, halk szavúak voltak. Ezeket a közös összejöveteleket mindig élvezzük és igyekszünk megszervezni a legközelebbi találkozásokat, témákat.

 

 

Missziós hét iskolánkban

[/su_custom_gallery]

Missziós hét iskolánkban

„Imádkoznunk kell, nem csak magunkért, hanem a világért.”

Október a missziók hónapja, ebben a hónapban a katolikus egyház az egész világon a missziókért imádkozik.

A missziós héten napindító rövid elmélkedésekkel és egy tized Rózsafüzér elimádkozásával indultak napjaink. Imádkoztunk az evangélium terjesztőiért, a misszionáriusokért, papokért és a szerzetesekért.
A hét zárásaként az iskolában működő missziós csoport Jézus missziós parancsát jelenítette meg. Melynek a mottója: „Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”Mk 16,15

KÉPEK

1956. október 23-ra emlékezünk

[/su_custom_gallery]

“Mozdulj a klímáért!”- Élő mandala

[/su_custom_gallery]

“Mozdulj a klímáért!”

Az iskolánk ötödik éve kapcsolódik be az Éghajlatvédelmi Szövetség “Mozdulj a Klímáért!” akcióhét programjába. Az október 9-13 közötti időszakban a fő célkitűzés az volt, hogy minél több diák és kolléga gyalog, kerékpárral, tömegközlekedési eszközzel érkezzen az iskolába, mellőzve az autó használatát. Minden környezetkímélő utazással zöld mérföldköveket lehetett gyűjteni, amelyekkel az intézmény diákjai, dolgozói azt bizonyították, hogy elszánt hívei a klímavédelemnek.
Az iskolának egy közösségi feladatot kötelezően kellett vállalnia – közös képes üzenet – , míg a többi feladat megoldása önkéntes volt. Az idei év legnagyszerűbb feladatának a ” Parkoló foglalást” és az “Itt változtass!” feladatot találták az diákok, ezekkel felhívták a figyelmet az azonnali változtatásra, cselekvésre. Az akcióhét programjait Bódiszné Hajnal Alíz tanárnő szervezte. A megvalósításban az iskola minden tanulója és pedagógusa lelkesen vett részt. “A jövő rajtunk múlik!”

KÉPEK

Október 6. a magyar nemzet ünnepe