Teremtés- és természetvédelem

A sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a 2018/19-es tanévben is tovább folytatja teremtés- és természetvédelmi tevékenységét.

Az iskola évek óta elkötelezett a szelektív hulladékgyűjtés ügyében. Szeptembertől az osztályokban kihelyezésre kerültek a papír- és műanyaggyűjtő dobozok. A diákok lelkesedése határtalan: önként alakult zöld csoportok járják az iskola épületét, gyűjtik össze és szortírozva pakolják a szelektív gyűjtőkonténerekbe a hulladékot. Október 4-én a diákok és nevelők futócipőt húztak az egyszer használatos műanyagok visszaszorításáért. A futókhoz 35 biciklis is csatlakozott, akik Sátoraljaújhelyig tekertek. A résztvevők petíciókat adtak át Sárospatak polgármesterének, majd a helyi boltvezetőknek. Arra kérték őket, hogy saját környezetükben tegyenek valódi lépéseket azért, hogy az eldobható műanyag eszközök száma jelentősen csökkenjen. Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédelmi Egyesület támogatásával, valósul meg immár ötödik éve a „Mozdulj a klímáért!” hét, mely idén is mozgalmasra sikerült. A szemléletformáló feladatok során felhívták a tanulók figyelmét a gyalogos, kerékpáros és tömegközlekedés preferálására, a termések és gyümölcsök, ezen belül is az alma jelentőségének tudatosítására. Termés – és élőképet alkotott az iskola közössége, transzparenst festettek, almával „szelfiztek” a gyerekek. Mindenszentek ünnepére készülve, immár hagyomány, hogy Bereczkei Miklós plébános atya irányításával az iskola diákjai és pedagógusai részt vettek a temető takarításában is. A szervezőmunkát az iskola vezetése és teremtésvédelmi felelőse Bódiszné Hajnal Aliz hangolja össze, melyet a teljes dolgozói közösség támogat.

KÉPEK

Forrás: http://www.eger.egyhazmegye.hu

 

Mesemondó verseny a Városi Könyvtárban

A Népmese napja alkalmából mesemondó versenyt hirdetett a Zrínyi Ilona Városi Könyvtár.
Iskolánk tanulói közül az 1.b osztályos Pálóczi Péter különdíjban részesült, Galkó Dominik 4.a osztályos tanuló pedig 1. helyezést ért el.
Oklevelet kapott:
1-2. évfolyamon: Sasvári Kíra 2.a és Szanyi Bence 2.b
3-4. évfolyamon: Kenderesi Eszter 3.a, BánócziAlíz 3.b, Budai Glória 4.b és Oláh Virág 4.b
Gratulálunk!

KÉPEK

Pinokkió című előadás Sátoraljaújhelyen

Német nyelvű előadáson vettek részt iskolánk 7-8. osztályos tanulói. 2018. október 25-én, a Latabár Kálmán Színházban, Sátoraljaújhelyen a Pinokkió című színdarabot nézhették meg a szekszárdi Német Színház előadásában. Ezúttal is köszönjük a Sárospataki Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy intézményünkre gondolva biztosította a nyelvet tanuló diákjaink számára ezt az ingyenes lehetőséget.

Múzeumpedagógiai foglalkozás Széphalomban

2018. október 16-án egy gyönyörű őszi napon iskolánk 4.b osztályos tanulói múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában. Ellátogattak az emlékcsarnokba ahol sok érdekességet tudhattak meg a Kazinczy családról. Ezt követően a gyerekek csoportokban fedezték fel a múzeumot, interaktív feladatokon keresztül új ismeretekkel gazdagodhattak.Kipróbálhatták a régi íróeszközöket is: madártollat, nádtollat, töltőtollat. Megtapasztalhatták a régies írásmód szépségeit és nehézségeit is.A tanulók osztályfőnökükkel Hoffmann Tiborné, Katika nénivel együtt élményekben gazdag napot tölthettek ezen a szép helyen.

KÉPEK

Múzeumpedagógiai foglalkozás Széphalomban

“Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért!”

“Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért!” című kezdeményezéshez csatlakozott a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Intézményünk a pedagógusokkal, hitoktatókkal, az egyházközséggel együtt szervezte meg a rózsafüzér imádságot a békéért és az egységért felajánlva.

KÉPEK

“Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért!”

Szent Erzsébet Kupa Nemzetközi Labdarúgó Torna

2018. október 13-án kezdetét vette az iskolánk és diáksport egyesülete által szervezett Szent Erzsébet Sportnapok rendezvény sorozat. Három korcsoportban 13 csapat mérkőzött meg a serlegekért, érmekért és különdíjakért. A résztvevő csapatok 6 település összesen 7 iskoláját képviselték. Az eseményt színesítette és nemzetközivé tette a két lengyel település – Tyczyn és Hyzne – csapatainak részvétele. A programsorozat tavasszal tollaslabda versennyel, majd tornaversennyel folytatódik.
Iskolánk csapatainak eredményei:
III. korcsoport – 1. hely
Gólkirály: Rák Dániel
Legjobb kapus: Kelemen Marcell
IV. korcsoport: – 3. hely
Legjobb kapus: Petró Adrián
Lány III-IV. korcsoport: – 4. hely

Lányok: Fekete Gyöngy, Haskó Vivien, Nagy Vanda, Rabóczki Lili, Vitányi Eszter, Mudróczki Lilla, Bányácski Orsolya, Sütő Sára

IV. korcsoport: Boldog Bence, Gombos Gyula, Hunyadi Gergő, Kazai Dávid, Kóró Marcell, Petró Adrián, Szabó Renátó, Szűcs Zsolt, Tóth Szabolcs

III. korcsoport: Rák Dániel, Kocsis Bence, Kelemen Marcell, Dimov Péter, Sohajda Szabolcs, Márton Martin, Balogh Bálint, Budai Dávid
Edző: Gönczy Zoltán

Gratulálunk!

KÉPEK

Szent Erzsébet Kupa Nemzetközi Labdarúgó Torna

Szent Erzsébet Kupa- képekben

Missziós hét

„Imádkoznunk kell, nem csak magunkért, hanem a világért.”

Október a missziók hónapja, ebben a hónapban a katolikus egyház az egész világon a missziókért imádkozik.

A missziós héten napindító rövid elmélkedésekkel és egy tized Rózsafüzér elimádkozásával indultak napjaink. Imádkoztunk az evangélium terjesztőiért, a misszionáriusokért, papokért és a szerzetesekért.
A hét zárásaként az iskolában működő missziós csoport Jézus missziós parancsát jelenítette meg. Melynek a mottója: „Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”Mk 16,15

KÉPEK

Missziós hét

Greenpeace Magyarország

A sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola futócipőt húzott az egyszer
használatos műanyagok visszaszorításáért. A helyi futó nagykövetek összesen mintegy 190 kilométert tettek meg. A futókhoz 35 biciklis is csatlakozott, akik Sátoraljaújhelyig tekertek.

A résztvevők petíciókat adtak át Sárospatak polgármesterének és a helyi boltvezetőknek. Arra kérték őket, hogy saját környezetükben tegyenek valódi lépéseket azért, hogy az eldobható műanyag eszközök száma jelentősen csökkenjen.