„Imádkoznunk kell, nem csak magunkért, hanem a világért.”

Október a missziók hónapja, ebben a hónapban a katolikus egyház az egész világon a missziókért imádkozik.
A missziós héten napindító rövid elmélkedésekkel és egy tized Rózsafüzér elimádkozásával indultak napjaink. Imádkoztunk az evangélium terjesztőiért, a misszionáriusokért, papokért és a szerzetesekért.
A hét zárásaként az iskolában működő missziós csoport Jézus missziós parancsát jelenítette meg. Melynek a mottója: „Menjetek el az egész világra és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!” Mk 16,15

KÉPEK

„Imádkoznunk kell, nem csak magunkért, hanem a világért.”

Az aradi tizenhárom

“S keressen fel küzdelminkben / Az aradi tizenhárom.” ( Ady Endre)

2019.október 4-én iskolánk tanulói, pedagógusai, dolgozói együtt emlékeztek a 170 éve kivégzett aradi vértanúkra.
Meggyújtva az emlékezés mécseseit felidéztük nevüket, és az ország szabadságáért vívott küzdelmében betöltött szerepüket. Kiemeltük emberi értékeiket- összefogás, feladattudat, küzdeni akarás, tetteink következményeinek vállalása – amelyek példaértékűek lehetnek a mai nemzedékek számára is.

KÉPEK

Az aradi tizenhárom

Állatok Világnapján

2019. október 03-án megemlékezést tartottunk az Állatok Világnapjáról. Assisi Szent Ferencről, az állatok védőszentjének emlékét elevenítettük fel, majd közbenjárását kértük imáinkban.
Vendégünk volt Törő Gábor, a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon vezetője, aki néhány mondatban ismertette munkájukat, a menhely dolgozóinak tevékenységét. Örömmel vette át a gyermekeink által, a hét folyamán gyűjtött, részükre adományozott kutyaeledeleket.
A megnyitó után a napközis csoportok játékos, ügyességi vetélkedőn vettek részt a tornacsarnokban, ahol vidáman töltötték el délutánt.

KÉPEK

Állatok Világnapján

Itt jártak a Szatmár-Ízek Kft. képviselői

A találkozás során az iskola tanulói megkóstolhatták a friss gyümölcsöket és zöldségeket, mialatt ismét felelevenítettük az egészséges táplálkozás jelentőségét, hogy „nem mindegy, mi kerül a tányérra”!
A Kft. dolgozói az 1-6. évfolyamig színes, játékos foglalkoztató füzeteket hoztak, amelyből megismerhetik tanulóink, hogy mi az „Európai Unió Iskolagyümölcs – és Iskolazöldség- Program” célja, továbbá melyek az egészséges étkezés alapvető szabályai. A finom kóstoló után, minden gyermek a témával kapcsolatos könyvjelzőt vihetett haza.
Gyermekeink, dolgozóink nevében köszönjük a Kft-nek a lehetőséget, az oktatóanyagokat és a személyes találkozót!

KÉPEK

Imádsággal, énekszóval a jövőért!

Imádsággal, énekszóval a jövőért!

Hetedszer csatlakozott a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a „Mozdulj a klímáért!” – elnevezésű országos környezetvédelmi akcióhéthez, melyet a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, valamint a Reflex Környezetvédő Egyesület hirdetett meg. Az idei kampány központi gondolatával, a „Klímakiskövetek” elnevezéssel utalni szerettünk volna arra, hogy a jövő generációinak, a fiataloknak fontos szerepük van a klímaváltozás folyamatában és közös felelősségünk, hogy egy élhető környezetben nőjenek fel. A napot húsz fa ültetésével kezdte az iskola közössége. Minden osztály, a tanári kar, az iskola vezetősége, a Szent Erzsébet Nővérek, az atyák nevében Liga Konrád káplán, valamint Aros János Sárospatak város polgármestere, mindannyian elültettek egy-egy smaragd tuját az „Ültess jövőt!” – gondolat jegyében az intézmény udvarán. Ezután Kissné Murányi Andrea igazgatónő és Bódiszné Hajnal Aliz teremtésvédelmi felelős vezetésével a „Klímakiskövetek”, valamint az iskola egész közössége a sárospataki Polgármesteri Hivatalhoz vonult, ahol énekkel kísérve fogalmazták meg ”zöld gondolataikat”, majd kérték Sárospatak képviselő-testületét, hogy vegyék figyelembe gondolataikat, amikor felelős döntést hoznak a város életében. A Rózsák terére átvonulva Ferenc pápa: Imádság a Földért- imáját imádkozták a diákok, a tanárok, majd Szent Ferenc Naphimnuszával zárták akciójukat Szent Erzsébet rózsái között. A délelőtt utolsó programja keretében pedig a fák tiszteletére, megóvására „Ölelj meg egy fát!” – gondolattal a Rákóczi vár kertjében a fák tiszteletére tanították a jövő nemzedékét.

Bódiszné Hajnal Alíz
Teremtésvédelmi felelős

KÉPEK

Népmese napja

Hagyományainkhoz híven, szeptember 30-án megemlékeztünk, A Magyar Népmese Napjáról. Az órák kezdetét és végét “A Magyar népmesék” című sorozat főcím zenéje jelezte. A délután folyamán az alsó évfolyam tanulói egy magyar népmesét hallgattak meg felső tagozatos diáktársaik bemutatásában. A mese hangulata kiváló alkalom volt a magyar nyelv és irodalom, az olvasás népszerűsítésére, megszerettetésére. Köszönjük a meseolvasó és felkészítő pedagógusok munkáját!

KÉPEK

Regionális mesemondó versenyen

A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében,
2019.szeptember 30-án mesemondó versenyt rendeztek a régió általános iskolás tanulói számára az Újbástya Rendezvénycentrumban.
Iskolánkat a következő tanulók képviselték:
Kiss Virág, Gál Szabolcs 1.b osztály Felkészítő tanáruk:Éváné Tarr Györgyi
Pálóczi Péter 2. b osztály Felkészítő tanára:Bacsóné Majancsik Anita
Gál Nóra Vivien,Sasvári Kíra 3.a osztály Felkészítő tanáruk:Maczkó Attila
Szanyi Bence 3.b osztály Felkészítő tanára:Stumpfné Kascsák Andrea
Dezső Eszter Tereza,Napravszki Dóra, Szabó Boglárka 4.b osztály Felkészítő tanáruk:Szabóné Antreter Anikó Éva
Eredmények:
Pálóczi Péter 2. b osztályos tanuló 1. helyezés. Felkészítő tanára:Bacsóné Majancsik Anita
Kiss Virág 1.b osztályos tanuló 2. helyezés. Felkészítő tanár:Éváné Tarr Györgyi
Dezső Eszter Tereza 4.b osztályos tanuló 2. helyezés. Felkészítő tanár:Szabóné Antreter Anikó Éva
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő pedagógusoknak, köszönjük áldozatos munkájukat!

Rajzverseny a “Népmese napja” alkalmából

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulója, Braun Kata(3. a osztály), a Magyar Nyelv Múzeuma által meghirdetett „Népmese napja” alkalmából kiírt rajzverseny
pályázatán II. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Berencsy Istvánné tanárnő.
Szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

KÉPEK