Állatok világnapjára

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói és dolgozói az állatok világnapja alkalmából gyűjtötték a sárospataki menhely számára. Az eddig összegyűjtött adományokat köszönjük! A gyűjtés még folytatódik, a további felajánlásokat még várjuk okt. 1.-én 8 óráig.A kutyusok nevében is köszönet érte: az Iskola vezetőséget és a Diákönkormányzat. ❤️

Hittantábor – Élménynapok

Intézményünk 5. b osztályos tanulói 2020.szeptember 21-22-én hittantáborban vettek részt Sarudon.Nagy örömünkre, az előírt járványügyi feltételeknek megfelelően tudtuk lebonyolítani a várva várt kirándulást.A jó hangulatú utazásunk első állomása Mezőkövesd volt, ahol a Mézeskalácsos tájház után a Matyóföld történetével, a matyóság életmódjával, kultúrájával, népművészetével, népviseletével ismerkedtünk meg.A mezőkövesdi Szent László plébániatemplom csodálatos egytornyos barokk épületében Bakos Tamás káplán atya várt minket és mesélte el a templom régi és újabb kori megújulását. Az oltár, a kupola és a gyönyörű freskók megtekintése után hallhattuk a csodás történeteket Szent László életéből. A közös imádság után Sarudra indultunk, amely a természeti kincseivel, szép környezetével igazi élményfalu, amely megnyugvást, békességet hoz a pihenni vágyóknak. A környezet megismerése, a táj felfedezése után este már bátorságpróbával igazodtunk el ideiglenes otthonunk környékén. A következő napot a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülődéssel kezdtük. A meghitt beszélgetés jól illett az utána következő Családi életre nevelés foglalkozáshoz, ahol a közösségépítés, egymásra figyelés, törődés témában mondhatták el a gyerekek véleményüket, gondolataikat. A csendes elmélkedések után ismét egy varázslatos program várta őket Poroszlón. Itt a Tisza – tavi Ökocentrum magyarországi állatkert és szabadidős élményközpontban a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működésével ismerkedhettek meg a gyerekek. Örömmel tapasztaltuk, hogy eddigi tanulmányaik alapján milyen sok ismerettel rendelkeznek a tanulók, illetve új ismereteiket, hogy építik be eddigi tudásukba. Hajókázásra is maradt idő, ahol túravezetőnk irányításával a Tisza –tó madárvilágával és növényeivel ismerkedtünk meg.A jó idő is kedvezett a két napos táborunknak, így a közös programok mellett jutott idő a közös- és egyéni játékokra, szabadidősportokra, amely az osztályközösség építését szolgálta.A gyermekek nevében hálásan köszönjük ezt a tartalmas lehetőséget az Egri Főegyházmegyének, amellyel támogatta a hittantábort!

Farkasné Gyüre Zsuzsanna és Szabóné Antreter Anikó táborvezetők

KÉPEK

Mozdulj a klímáért!

Inzézményünk újra csatlakozott a Mozdulj a kímáért! felhíváshoz, melyet a Magyarországi Éghajlatbvédelmi Szövetség hírdetett. Idén nyolcadszor kerül megrendezésre ez a program. Iskolai keretek között 2020. szeptember 7. és október 16. között valósítjuk meg a programokat, feladatokat.

A programban iskolánk tanulói, tanária vesznek részt.

Mozdulj_20_felhiv_feladat

KAPOCS- Hírek

Intézményünkben a 2018/2019-as tanévben került bevezetésre az un. Komplex Alapprogram, amely sok más kitűzött cél mellett, elsősorban a régen várt módszertani megújulást hivatott elhozni. A korábbi tanévekhez hasonlóan a jól előkészített módszertani csomag egy Európai Uniós pályázat szerves része. Teljes és pontos neve:

EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából

A fent említett programot, illetve a pályázat alapvető céljait kiemelt projektként kezeli Magyarország Kormánya is az oktatás teljes körű és átfogó megújítása céljából.

A bevezetési szakaszban megfogalmaztuk a közös céljainkat miszerint a munkánkat az új módszerek és irányelvek alapján folytatjuk tovább. Az iskolánkban kiválóan működő belső információáramlás köszönhetően az új ismeretek, módszertani fogalmak és feladatok mindenkihez eljutnak, az Alapprogram nyújtotta új pedagógiai arculatot közösen formáljuk. A tudásmegosztás hatékony működése érdekében a tanév során óralátogatásokat szerveztünk az alsó és felső tagozatban egyaránt. Pedagógusaink óravázlatokat töltöttek fel a szakmai támogató rendszer elektronikus felületére, ezzel is jelezvén motiváltságukat. Tantestületünk sikeres elméleti és gyakorlati munkájának és elhivatottságának köszönhetően intézményünk elnyerte a megtisztelő „KAPOCS-iskolahálózat partnerintézménye” címet. Célunk az új irányelvek megtartása, alkalmazása a jövőben, továbbá az „Élménysuli” státusz megszerzése.

Számunkra nagyon fontos pedagógusaink naprakész támogatása, ezért az új kollégáink képzéseinek megszervezése és lebonyolítása folyamatos.

Az 2019 / 2020 –as tanév mindenki számára rendkívüli helyzetet teremtett. A Komplex Alapprogram módszertani elemeit, a pandémia ideje alatt bevezetésre került digitális munkarendben is alkalmaztuk.

Tantestületünk egybehangzó véleménye szerint, tanulóink szeretik, elfogadják az új módszereket, erősségünk a közösen gondolkodás és együttműködés.

Bízunk abban, hogy a Komplex Alapprogram biztosította szakmai szemléletrendszer sikeres alkalmazását, a feladatok magabiztos és motivált elvégzését az elkövetkezendő tanévekben továbbra is a megszokott iskolai körülmények között végezhetjük.

Kecskeméthy Károly

              s.k.

Otthon- Az energiatakarékos háztartás

A Zöld Kör egyesület szervezésben, felső tagozatos tanítványaink szemléletformáló előadáson vettek részt Zöld Otthon- Az energiatakarékos háztartás címmel. Napjaink egyik legkomolyabb és – legveszélyesebb globális kihívása a klímaváltozás okainak mérséklése csak tudatos, és összefogáson alapuló, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletváltáson keresztül érhető el. Fontos feladat az energiatudatosság és hatékonyság növelése. Ebben adott segítséget az osztályok által megtekintett energiahatékonysági vándorkiállítás, és az azt követő beszélgetés. Köszönjük a Magyar Természetvédők Szövetségének hajdúböszörményi tagszervezetének a színvonalas előadást.

KÉPEK

Otthon- Az energiatakarékos háztartás

Megújult informatika termünk

2020 nyarán iskolánk fenntartója 5 millió forintot biztosított az informatika szaktanterem fejlesztésére. Ezáltal lehetőségünk nyílt 24 db új asztali számítógép beszerzésére.A korszerű gépek használatával fejleszthetjük a tanulóink digitális kompetenciáját és folytatjuk az élménypedagógiai oktatást az intézményünkben.Hálásan köszönjük az Egri Főegyházmegye támogatását!

PET Kalózokkal

Iskolánk pedagógusai az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatos nevelésre, a környezet tisztaságának megóvására, a szelektív hulladékgyűjtésre. A diákság aktív részvételével megvalósuló környezetvédelmi megmozdulásokkal, „a zöld programokkal” igyekszünk felkelteni mindenki figyelmét teremtett világ védelmére.Az előző héten intézményünk két pedagógusa Beliczáné László Petra és Janicsné Stumpf Tímea örömmel csatlakozott az I. Bodrogi PET Kupa csapatához.A PET flotta a Bodrog ártereit tisztította meg a hulladéktól, néhány nap alatt 6 tonna szemetet gyűjtöttek össze és válogattak ki.Köszönjük a PET Kupa csapatának, hogy megvalósították az I. BODROGI PET Kupa programot! Várjuk a folytatást! Legyen Boldog Bodrog!

Szalkai-kódex iskolánkban

Intézményünkben bemutatták az egyedülálló Szalkai-kódex másolatát. A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be iskolánk tanulóinak szeptember 15-én.Az egykori érsek a jegyzeteket a sárospataki plébániai iskola tanulójaként készítette – ismertette Kőszeginé Tóth Judit a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény könyvtárosa.Bereczkei Miklós plébános atya elmondta, hogy a papír kézirat hat egybekötött egysége a sárospataki iskolában oktatott tudományágak ismeretanyagát tartalmazza, így egyedülálló forrás az iskola- és pedagógiatörténet, a zenetudomány és a csillagászati kutatások szempontjából.Az iskola tanulói, pedagógusai, nagy érdeklődéssel fogadták a kódex bemutatóját.

KÉPEK

Szalkai-kódex iskolánkban

Iskolánk újra csatlakozott

Október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Az elmúlt esztendőkben hazánkban is számos helyen csatlakoztak az eseményhez.

Maga a kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat  nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Ez az alkalom októbernek mint a rózsafüzér hónapjának kiemelt hangsúlyt adhat.

Ferenc pápa döntése szerint 2019 októbere a világmisszió rendkívüli hónapja. A Szentatya kérésére az idei „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésnek a misszió lesz a témája, és a gyermekekkel főként a misszionáriusokért és új missziós hivatásokért imádkoznak. Az a cél, hogy a gyermekek imája legyen különös módon is az Egyház missziós megújulásának a lelke.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – és ezért kéri a tanítókat, hitoktatókat, nevelőket, szülőket, nagyszülőket –, hogy miként az előző években is, kapcsolódjanak be a gyermekek nagy imamissziójába, és október 18-án 9 órakor (vagy a nap jobban megfelelő más órájában) imádkozzák a gyermekekkel együtt a rózsafüzért.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN International) nemzetközi segélyszervezet szeretné, ha ez az imakezdeményezés „szüntelen misszióvá” lenne – miként Ferenc pápa kéri –, méghozzá úgy, hogy a gyermekek „élő rózsafüzércsoportokat – rózsákat” alkossanak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gyermekek között egy hónapra kiosztják a rózsafüzér húsz titkát. Segítségként a rózsafüzér adott titkát kis képen ábrázolva oda lehet adni nekik. Minden gyermeknek az a feladata, hogy naponta elimádkozza a rózsafüzérnek azt a tizedét, amely titkot kapta. Így a csoport naponta elimádkozza az egész rózsafüzért, és elmélkedik Jézus életéről. A hónap végén új rózsafüzértitkot kap minden gyermek (titokcsere). Az ima így élő valósággá lesz, amely megváltoztatja életünket, hordozza az Egyház misszióját, békét és egységet ad a világnak.

Visszajelzéseket a rózsafüzér imádkozásáról örömmel fogadunk az oli@katolikus.hu e-mail-címen.

Forrás: Országos Lelkipásztori Intézet

Magyar Kurír

Open Streets Day 2020

Az Open Streets Day alkalmából a Magyar Diáksport Szövetség felhívással fordul az oktatási intézmények felé, hogy ösztönözzék tanulóikat az iskolájuk közelében lévő közterületek sport-, illetve mozgáscélú használatára. A program bármilyen aktivitást magában foglalhatott: közös séta, futás, kerékpározás, kirándulás a településen vagy környékén, továbbá gördeszkázás, görkorcsolyázás, szabadtéri kondiparkprogram, utcai játékok: streetball, utcai kézilabda, tchoukball, parkour, frizbi, egyéb kreatív ötletek. A vírushelyzetre való tekintettel javasolták a kis létszámú, akár testnevelés óra keretében történő lebonyolítást.

Ehhez a programsorozathoz csatlakozott intézményünk is, szeptember 14-én, amikor a gyermekek az iskolai játszótéren fejleszthették koordinációjukat és kondíciójukat.

Dugonics András Matematika versenyen

Rozgonyi Orsolya 7. b osztályos tanulónk a tavalyi tanévben megrendezett Dugonics András Matematika versenyen bejutott az országos döntőbe. A járványügyi helyzet miatt a megmérettetés sajnos elmaradt, de Orsolyát a verseny szervezői oklevéllel és egy szép könyvvel jutalmazták!

Felkészítő tanára: Rusznyákné Éva Gyöngyike

Gratulálunk!

Tanévnyitó Veni Sancte

Tanévnyitó Veni Sancte

Az iskola tanulói, pedagógusai és munkatársai a tanévnyító Veni Sancte szentmisén közösen imádkoztak és a Szentlélek irányítását kérték az új tanévre.

A szentmise után pedagógus szolgálati emlékérmet vehetett át három olyan nyugdíjba vonuló kollégánk, akik több évtizedig a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek: Berencsy Istvánné, Szabó Andrásné és Szekeres Istvánné.

Köszöntöttük az iskolánkba érkezett új kollégákat is.
Két osztály példamutató magatartása, kiemelkedő szorgalma és legjobb tanulmányi eredménye alapján közösségi jutalmat kapott. Az elmúlt tanévben a Szent Margit-díjat a 4.b – a jelenlegi 5.b osztály érdemelte ki. Osztályfőnökük Farkasné Gyüre Zsuzsanna;(volt osztályfőnökük Szabóné Antreter Anikó). A Szent Imre-díjat a 7.b osztály kapta. Osztályfőnökük Balogh János.

Kissné Murányi Andrea igazgatónő az előttünk álló 2020/2021 -es tanévhez mindenkinek jó egészséget és eredményes munkát kívánt.

KÉPEK

Szent Gellért-díj

Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk igazgatóhelyettese Juhászné Nyusti Klára az elmúlt napokban rangos elismerésben részesült.
2020. augusztus 30-án, az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjén a törökszentmiklósi Szentháromság-templomban Főtisztelendő Ternyák Csaba egri érsek Úrtól a katolikus nevelésben kifejtett tevékenységéért a Szent Gellért –díj ezüst fokozatát kapta.

Elismeréséhez szívből gratulálunk!