“Csodás élményeken keresztül és mindenképpen együtt!” tematikus tábor

2019. június 24-28. között zajlott a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában az EFOP-3.3.5-17-2017-00057 azonosítójú, Közlekedés, KRESZ, sport és egészségre nevelés témamodul címet viselő napközis tábor a második évfolyam részvételével.
A heti terv „ Az én házam az én váram ! – avagy az egészséges életmód alapjai” címet kapta, mely 27 másodikos gyermek, a két osztályfőnök részvételével, valamint egy önkéntes és egy iskolai közösségi szolgálatos diák segítségével valósult meg. A gyerekek megtanulták, hogy az egészségmegőrzés, a higiénia és az étkezés szabályainak ismerete milyen fontos, és hogy ezt hogyan kamatoztassák a saját és a családjuk életében. 
Az öt nap sikere elsősorban a program nem frontális jellegéből adódott. Noha az évfolyam” bázisa” a 2.a-sok tanterme volt, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a tanulói tevékenység tantermen túlra való kiterjesztése, és a távolabbi helyszínek (Berek-ártér, Hercegkút, Nyíregyháza) adta lehetőségek nemcsak új ismeretekkel, élményekkel gazdagították a csoportot, hanem hozzájárult a gyerekek természettudományi és technológiai kompetenciájának fejlődéséhez is . Emellett mindenki jobban megérthette azt, ki is ő, és hol a helye a világban. Jó volt látni, hallani a gyerekek reakcióit a holtági túra (ahol a páratlan természet felfedezésén túl azt is megérthették, hogy miért kell óvni környezetünket, és megtanulták, hogy a földúton is érvényesek a KRESZ szabályai), az elektromos kisautós kirándulás, vagy a vadasparkban tett látogatás során. Utóbbinál indulás előtt megbeszélték az autóbusszal történő utazás szabályait, illetve az Állatparkkal kapcsolatos tudnivalókat. Az utazás során megfigyelhették a különböző települések épületeit, jellegzetességeit, a tájegységre jellemző sajátosságukat. Az Állatparkba történő megérkezés után felfedezhették az állatok csodálatos világát. Valamennyi földrész állatait sikerült megnézni, különös tekintettel az élőhelyeikre és azok jellemzőire. Alkotni jó, amit bátran, szabadon, fantáziát elengedve lehet igazán. A hétfői, keddi és szerdai napok rajzos feladatai kapcsán többen bebizonyították alkotókedvük, kreativitásuk, kézelőerejük magas szintjét. A mozgásos, ügyességi és sportjátékok során megtapasztalhatták, megtudták, milyen jó érzés tenni másokért, kiállni önmagunkért, és érezni, hogy tartoznak valahová. A tanulási folyamat kimenete a személyiség fejlődésében történt előrelépés, ami egyaránt kivetíthető nemcsak a gyermekekre, hanem miránk résztvevő pedagógusokra is.

KÉPEK

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.