Adni jó! országos művészeti pályázat

A Pagát Gold Zrt. 2021 novemberében meghirdetett jótékonysági pályázatára iskolánk több tanulója is készített alkotást. Az országos rajzpályázaton Alföldi Zoltán 3. b osztályos tanuló 3. helyezést ért el. A legtöbb munkát beküldő csoport kategóriában a 3. b osztály tanulói is díjazásban részesültek. A kis művészek pályázatukkal fejenként 1 000 Ft-tal támogatták a bohócdoktorok munkáját is. A 107 beérkezett mű után a Pagát Gold Zrt. így 107 000 Ft-ot utal decemberben a Mátrix Közhasznú Alapítványnak.

Gratulálunk a sikeres alkotásukhoz! Felkészítő tanár: Sasváriné Koczák Marianna

A nyertes pályázatok itt tekinthetők meg: https://pagatgold.hu/lezarult-az-adni-jo-muveszeti-palyazat/

Szavalóverseny a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából idén is szavalóversenyt hirdetett A Művelődés Háza és Könyvtára. Intézményünket Gál Nóra Vivien 5.a osztályos tanuló képviselte, aki kategóriájában a II. helyezést érte el.

Felkészítő tanára Kecskeméthy- Tóth Boglárka.Gratulálunk a szép eredményhez!

Diákolimpia körzeti úszóverseny

2022. január 19-én – két év után- tudta a sárospataki Diáksport Bizottság újra megrendezni az úszás diákolimpia körzeti döntőjét, melynek a megyei döntőbe jutás volt a tétje. Sajnos az aktuális vírushelyzet miatt sok tanuló nem tudott részt venni a versenyen, de így is öt iskolából közel 40 fő állt rajtkőre. Iskolánkat 15 tanuló képviselte, akik szép eredményeket értek el. A megyei döntőre februárban Miskolcon a Kemény Dénes Városi Sportuszodában kerül sor.

Minden résztvevőnek gratulálunk a szerepléséhez, a továbbjutóknak pedig sikeres folytatást kívánunk!

Az úszók felkészítője Balogh János

.Eredmények:

I.kcs. leány gyors 1. Aranyi Boglárka

II.kcs. leány mell, II.kcs. fiú gyors, II.kcs. fiú mell1. Réthi Napsugár 2. Gecse Bendegúz 1. Gecse Bendegúz 4. Stumpf Máté 3. Stumpf Máté 5. Király Gergő

III.kcs. leány gyors, III.kcs. leány mell, III.kcs. leány hát1. Bánócz Alíz 1. Bánóczi Alíz 1. Timkó Jázmin2. Dezső Eszter 2. Tóth Brigitta 2. Dezső Eszter

III.kcs. fiú mell, IV.kcs fiú mell1. Dévánszki Dániel 3. Óbermájer Áron 1. Óbermájer Áron 4. Király Tamás

III.kcs. leány váltó1. Bánóczi Alíz, Dezső Eszter, Tóth Brigitta, Timkó Jázmin

III.kcs. fiú váltó1. Buchalter Zsolt, Dévánszki Dániel, Nyitrai Bence, Suba Olivér

IV.kcs. fiú váltó 2. Óbermájer Áron, Király Tamás

Szent Margit-díj

Szent Margitra, a nagy engesztelőre emlékeztünk január 18-án iskolánkban.Margitot a magyar ifjúság égi pártfogójaként is tiszteljük. Ifjúságunknak utat mutat és példát ad életével: csak a tevékeny, áldozatos szeretet hoz gyümölcsöt a jövendő számára.Intézményünkben hagyomány, hogy a legjobb tanulmányi eredményt elért alsó tagozatos osztály kapja a Szent Margit-díjat. Tavaly év végén nyerte el ezt az elismerést az idei 5.a osztály. A tanulók műsorukkal felidézték Szent Margit példáját, akitől alázatot, Isten iránti szeretet, imádságos lelkületet tanulhatunk.

Gratulálunk elismerésükhöz!

KÉPEK

Mert olvasni élmény!

Újra a könyvtárban a 3.b osztály.

“Hódoljon előtted Istenem a föld minden nemzete.”

Intézményünk tanulói és dolgozói vízkereszt ünnepén szentmisén vették részt. Főtisztelendő Bereczkei Miklós plébános atya beszédében kiemelte, hogy az ünnep arra emlékeztet, hogy Jézus Krisztusban Isten megjelent emberként, eljött közénk és elhozta nekünk az üdvösséget.

KÉPEK

“Már hajnalban hirdetjük jóságoda…”

Már hajnalban hirdetjük jóságodat, Uram, és éjszaka zengjük hűségedet!”(91.zsoltár)

Csodálatos az az érzés, amikor még sötétben megyünk a templomba, majd a mise végén, amikor kijövünk, és már világos van ; eszünkbe jutnak a zsoltár szavai: Krisztus a felkelő Napunk. Iskolánk pedagógusai, tanulói és szüleik közösen vettek részt a szombati hajnali szentmisén. Nagy örömünkre szolgált, hogy -kicsik és nagyok- sokan vállalták a korai kelést, és együtt imádkozva tettük meg lépéseinket, melyek a sötétségből a fénybe visznek. Köszönjük, hogy együtt élhettük át ezt!

A tanulás lehet élménnyel teli

A nevelő-oktató munkánkban mindig is helyet kaptak a külső helyszínen zajló tevékenységek. Sokszor vettük részt a Művelődés Háza és Könyvtára meghirdetett programjain, idén már mindenki nagy örömére a gyönyörűen felújított épületben.Az iskolánkban alkalmazott Komplex Alapprogram Művészetalapú alprogramjának szempontjából a művészetek a nevelésben-oktatásban felhasználható nagy hatékonyságú „csodafegyverek”. A gyermekek személyiségét igyekszünk a művészet eszközeivel is fejleszteni.2021.november 16-án a 4.a osztály tanulói Herczeg Mária népi játszóházvezető, bábművész foglalkozásán vettek részt.November 18-án az 1.a osztályosok egy rendhagyó énekórát töltöttek el a Héttorony Fesztivál keretein belül Laposa Julcsi népi hang-színek ŐSZ című gyermekműsorán.November 22-én 3. osztályosaink egy interaktív író-olvasó találkozón voltak, ahol Vig Balázs íróval, és az ő könyveivel ismerkedhettek meg.

Köszönjük a részvételi lehetőséget!

KÉPEK

Lázár Ervin Program

A Lázár Ervin Program a 2021/2022-es tanévben is folytatódik, melynek keretében nemrég három évfolyam tanulói juthattak el ingyenesen kulturális eseményekre.A 3. és az 5. évfolyam tanulói 2021. november 30-án a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a Szaffi című előadást tekintették meg.A 6.évfolyamosok 2021.december 10-én a Csillagtánc című cirkuszművészeti előadáson vettek részt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban, Budapesten.Minden gyermek és pedagógus feledhetetlen élményeket szerzett.

Analitikai verseny

2021. december 10-én iskolánk tanulói ismét részt vettek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma által meghirdetett Analitikai versenyen. A vetélkedő célja volt, hogy a tizenéves korosztály legyen tisztában a különböző környezeti problémák hatásaival, és ismerje meg a lehetséges megelőzési módokat.A verseny két részből állt: teszt kitöltése és gyakorlati feladat elvégzése. A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskolát három csapat képviselte a 8.b osztályból. Iskolánk csapatai az első, a második és a negyedik helyezést szerezték meg.

A csapatok tagjai:1. hely: Albók Luca, Gunyis Inez, Rozgonyi Orsolya

2. hely: Bacsó Bianka, Domokos Flóra, Espák Hanna

4. hely: Koleszár Teodóra, Molnár Hanna, Stumpf Boglárka

Felkészítő pedagógus: Csehiné Tomkó Krisztina.

Gratulálunk a sikeres szerepléshez!

KÉPEK

Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet és az iskola éves munkaterve szerint a téli tanítási szünet 2021. december 22-től- 2022. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap: 2021. december 21. (kedd)A szünet utáni első tanítási nap: 2022. január 3. (hétfő)

Az iskolavezetés

Az adakozó szeretet szentje

Nagy izgalommal várták a gyermekek az ezüst csengettyű hangját és a pásztobot koppantását az osztályajtóknál,s mikor megcsendült a püspök érkezését jelző kis csengő, a gyerekek örömmel fogadták a kedves vendéget. Miklós püspöknek mindenkihez volt egy jó szava. Az első osztályosok megilletődötten, a nagyobbacskák már a régi barátként üdvözölték és hallgatták csillogó szemmel a fehér hajú püspök dicséreteit. Miklós püspök a csomagok átadásakor megígértette a gyermekekkel, hogy jók lesznek és örömet szereznek a továbbiakban is szüleiknek, tanítóiknak.

KÉPEK

ÉLMÉNYSULI

Iskolánk 8.a osztálya a Komplex Alapprogram Testmozgásalapú alprogrami foglalkozásának keretein belül a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba látogatott. Ezúttal korcsolyát húztak, és vidám perceket töltöttek el a korcsolyapályán. Hisszük, hogy a közös élmények még erősebbé teszik a közösségeket, ezért a tanév folyamán több ilyen eseményt is szervezünk gyermekeinknek.

KÉPEK

Szent Erzsébetre emlékeztünk

Iskolánk névadója tiszteletére minden év novemberében megtartjuk a Szent Erzsébet hetet, melynek keretében a negyedik évfolyamosok bemutatják Szent Erzsébet életének fontos eseményeit, fordulópontjait. Idén a 4.b osztályosok kapták azt a megtisztelő feladatot, hogy korhű ruhában előadhatják a Szent Erzsébet életéről szóló jelenetet. A gyerekek Bacsóné Majancsik Anita osztályfőnök irányításával, lelkesen készültek a szereplésre. A nézők egy több alkalommal láthattak a tanulók alakítását, egész előadássorozatként. Megtekinthették az óvodások, az osztályba járó gyerekek szülei és az iskola tanulói is. A kis színészek nagyon ügyesek voltak. A szerepük tanulása és eljátszása közben a tanulók jobban megismerhették Szent Erzsébet életét, még inkább példaképpé vált számukra, s a jelenet megtekintése közben az iskola tanulóihoz is közelebb tudták hozni Szent Erzsébet világát, lelkiségét.

KÉPEK

Mosoly Manók felhívás

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói az adventi várakozásban, adományok felajánlásával is megélhették az önzetlen segítés örömét. Idén karácsonykor sok-sok rászoruló gyermek arcára varázsolhatnak mosolyt a Mosoly Manók, jótékonysági akciójának köszönhetően. Iskolánk vezetősége a diákönkormányzattal együtt, csatlakozott a felhíváshoz. A gyerekek a használt, de még jó állapotú játékaikat ajánlották fel rászoruló társaiknak. Iskolánkban ez az eredményes karácsonyi gyűjtés, a tanulóink és szüleik együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg!

“Betűvetők”

A Magyar Nyelv Múzeuma idén is meghirdette a „Betűvetők” elnevezésű szépíró versenyt, melynek célja a kézzel írás népszerűsítése. A verseny első fordulójára nagy örömünkre 50 kézzel írni szerető felső tagozatos tanulónk jelentkezett, akiknek egy rövid prózai szöveg lemásolása volt a feladata.

Dicséretet érdemlő szépíróink:

5.a Braun Kata, Gál Nóra Vivien, Gál Renáta, Géczi Laura5.b Fazekas Zsolt, Galambosi Zsófia, Pothorszki Lili, Rácz Edina

6.a Braun Sára, Kenderesi Eszter

6.b Bánóczi Alíz, Bodnár Luca, Gaál Rozália, Gál Luca Noémi, György Bence, Tóth Brigitta, Zsoldos Kamilla

7.a Galambosi Ramóna, Gáspár Alexandra Patricia, Hajnal József, Király Tamás, Lisóczki Balázs, Simon Viktor, Szabó Kristóf Gergő, Szilva István Olivér

7.b Batta Diána Bíborka, Batta Réka, Budai Glória, Érhárti Dorina, Ivancsó Máté János, Kálmán Noémi, Karászi Maja, Óbermájer Áron, Oláh Virág Renáta, Reskó Lili, Zsignár Ákos István

8.aAsztalos Gréta, Bajnok Boglárka, Farkas Viktória Erika, Haskó Vivien Linett, Kulics Lili, Major Alexandra, Nagy Vanda, Rabóczki Lili, Váli Zsófia, Wiersum Júlia, Zsiga Lilla Boglárka

8.bBéres Petra, Molnár Hanna, Szacskó Zsófia Jázmin

Bodnár Luca 6.b osztályos tanuló továbbjutott a verseny döntőjébe.

Gratulálunk!

ADVENTI KÉSZÜLET…

Jöjj el népek várakozása, Úr Jézus, örvendeztess meg minket isteni jelenléteddel. Nagy szükségünk van tanácsra, segítségre, oltalomra.Jöjj Uram, világosítsd meg vakságunkat, jöjj segítségére a gyarló gyönge embernek. Jöjj el isteni dicsőség fénye! Jöjj el isteni erő és bölcsesség, tedd fényessé éjszakánkat, oltalmazz a veszélyben, tedd látóvá vakságunkat, erősítsd bátorságunkat, vezess kezeddel fogva minket, hogy hűségesen, szent akaratod szerint járjunk földi zarándokutunkon. Amen

KÉPEK

Árpád-házi Szent Erzsébet- könyörögj érettünk!

Iskolánk védőszentjéről, Szent Erzsébetről emlékeztünk meg november 17-én. A nap kezdetén az osztályközösségek osztályfőnökeik irányításával beszélgettek arról, hogy a szeretet szolgálójának példáját hogyan lehet továbbadni mindennapi életünkben, mi mindenért lehetünk hálásak, illetve mit jelenthet számunkra iskolánk jelmondata: „Tegyétek boldoggá az embereket!” Ezt követően ünnepi szentmisén vettünk részt, melyet Főtisztelendő Resch Tamás atya mutatott be.A szentmise kezdetén iskolánk első osztályos tanulói fogadalmat tettek, és a nyolcadikosok átadták a kisdiákoknak összetartozásunk jelképét, az iskolai nyakkendőt és sálat.A szentmise végén Juhászné Nyusti Klára nyugdíjas kollégánk számára Szolgálati Emlékérem került átadásra.Iskolánk közössége ezen a napon tekintette meg a Szent Erzsébet életét feldolgozó jelenetet is, melyet a 4.b osztály tanulói adtak elő.

KÉPEK